Tombe van Nellesteijn

De bovenop de Donderberg gelegen Tombe van Nellesteijn is met zijn witte en gele kleuren een zeer kenmerkend bouwwerk voor het dorp Leersum. Sinds er bij de valwind precies op dit lokaal hoogste deel van de Utrechtse Heuvelrug een stuk bos werd weggeslagen, is de Tombe van heinde en verre te zien in de omgeving. De geschiedenis van dit monument vindt u op het bordje op een paal links van de trap bij de deur.

Zaterdagochtend 19 juni 2021 werd er in het Lombokbos onderaan de toren door politiehonden gezocht naar slachtoffers. De avond ervoor waren er in de bossen achtergelaten fietsen en kledingstukken aangetroffen, en er stonden auto’s op de parkeerplaatsen die aan niemand gekoppeld konden worden. De honden waren binnen de kortste keren bekaf van het klimmen en klauteren over de duizenden bomen, die als mikadostokjes over elkaar lagen. Zij konden niets verrichtten in het ontoegankelijke bos. Daarna werd er een speciale drone-eenheid opgeroepen die vanaf de Tombe naar slachtoffers zocht. Ook vlogen er nog steeds helikopters rond met warmtebeeldcamera’s met hetzelfde doel.

Uitkijkend over de omgeving en met in uw achterhoofd datgene wat u tot nu toe hebt gehoord aan verhalen en gezien aan beelden, kunt u zich misschien wel voorstellen dat de natuurramp mentaal een behoorlijke impact heeft gehad op sommige inwoners hier, waaronder kinderen.

Politie en boswachter zoeken vanaf de toren met drones naar mogelijke slachtoffers in het bos.

Foto: Jos Rams

Bij nieuw heftig weer kwamen de herinneringen en angsten van toen weer terug. Bijvoorbeeld bij storm Eunice in februari 2022, weer op een vrijdag de 18e, of toen er op 19 mei dat jaar een heftig onweer losbrak precies toen de basisscholen uitgingen. Zowel onder kinderen als onder ouders was er sprake van lichte paniek, en angst om elkaar. Rond de valwind waren gezinsleden soms urenlang van elkaar gescheiden geweest, doordat ze elkaar niet konden bereiken – fysiek niet maar ook infrastructuur als elektriciteit en WiFi lag er die avond deels uit.

Uit onderzoek is bekend dat het meemaken van natuurgeweld sporen kan nalaten. Bij de één meer dan bij de ander. Wie door het oog van de naald kroop, heeft iets te verwerken. Sommigen kan het feit dat huis en haard werden aangetast, lang een onveilig gevoel geven. De gevoelens van ontreddering en machteloosheid tijdens het noodweer en de ontwrichting erna, werden op deze manier ook door de meesten niet eerder ervaren. Daarbij komt in dit geval het wennen aan een permanent veranderde woon- en leefomgeving. Alles bij elkaar was dit genoeg om menig getroffene voor kortere of langere tijd uit het lood te slaan. De lange praktische en financiële nasleep plus onzekerheden zorgden bij sommigen vanwege de langdurige stress voor overbelasting tot en met langdurige arbeidsongeschiktheid. Ook het opspelen van oudere niet goed verwerkte trauma’s, natuurgerelateerd of niet, is een bekend fenomeen bij een nieuw trauma. Eerdere ervaringen kunnen dan in alle hevigheid terugkomen. Van al deze zaken zijn lokaal voorbeelden te vinden. Ook PTSS-achtige symptomen werden geconstateerd. Inwoners en kinderen waarbij de klachten aanhielden zijn onder behandeling geraakt of zijn dat nog steeds.

Inwoners geven aan sinds de valwind veel alerter te zijn op weersverwachtingen, en weeralarmen te respecteren vanwege hun ervaringen. Het herstel van het groen helpt mee in de verwerking van alles wat de natuurramp met zich meebracht. Daarom was het fijn dat Staatsbosbeheer op 18 februari 2023 precies hier bij de Tombe een boomplantochtend organiseerde voor inwoners. Hier kwamen opvallend veel grootouders met echt jonge kleinkinderen op af, die bomen plantten voor hun nageslacht. Zelf zullen zij deze niet meer zien uitgroeien tot het bos dat hier stond; zij deden dit heel bewust voor hun nageslacht. De helling die kaal was bij de start van de ochtend, was een paar uur later volledig beplant. Met zo’n twintig soorten bomen waaronder de wintereik en -linde, de beuk, zoete kers, tamme kastanje en de gele kornoelje, en daarnaast ook heel veel struikjes. Het was zwaar werk - ook nog eens in de regen - maar deze gezamenlijke, constructieve bezigheid werd gewaardeerd door de deelnemers. Na enkele maanden liepen de eerste blaadjes aan de jonge boompjes uit en kwamen struiken tot bloei, een prachtig gezicht.

U kunt op zondagmiddag (bij goed weer) de toren beklimmen. De toren is open als de vlag uithangt. Vanaf het dak van de toren heeft u een breed zicht op de omgeving. Bij helder weer kunt u Utrecht en Amersfoort zien. 

Deze luchtfoto laat zien hoe de omgeving van de Tombe eruit zag voor de valwind.

De Tombe van Nellesteijn in 2020.

En op deze luchtfoto is de getroffen omgeving te zien.

Foto|: Arie Rebergen

De Tombe van Nellesteijn, zomer 2021.

Tombe van Nellesteijn na de valwind.

Foto: Dirk van der Meer

Een luchtfoto van het Lombokbos. Rechts bovenin is nog de toren van Nellesteijn te zien. De woningen bovenaan staan aan de Burg. V.d. Boschlaan.

Foto: William Hoogteyling


Route:

Volg de het bospad weer en ga met de bocht mee naar links. Loop door tot aan de Rijksstraatweg (N225) en ga daar rechtsaf. Loop naar de rotonde en steek vóór de rotonde bij het zebrapad over naar links. Klik op 'volgende pagina'.

Maak jouw eigen website met JouwWeb