Informatiebord over valwind

 

Op dit bord, dat precies één jaar de natuurramp werd onthuld, kunt u lezen wat een valwind precies is en hoe deze ontstaat. Het is een verschijnsel dat vaker voorkomt - zelfs elders in Nederland op diezelfde 18e juni 2021 - alleen trof niet eerder een valwind van deze kracht (ergens tussen de 150 – 200 km/uur) zo de bebouwde kom als in Leersum. Eerdere valwinden in de geschiedenis van ons land eisten meermaals doden, voornamelijk op campings. Molecaten Ginkelduin, het grootste vakantiepark van Leersum ten noorden van het dorp, was die dag volgeboekt, maar bleef gelukkig gespaard.

Foto: Linda Duijn

Foto: Aafje Rietveld.

Met de valwind kwam ook een enorme hoeveelheid regen en soms ook hagel naar beneden. Dit zorgde ervoor dat er in het bos modderriviertjes ontstonden.

Door de gevaarlijk situatie in de getroffen natuurgebieden, werden deze de eerste weken afgesloten voor publiek. Een deel van Breeveen (Utrechts Landschap) is teruggegeven aan de natuur: het hout is blijven liggen en dat deel wordt nu natuurreservaat met een stormpad.

Op de afbeelding staan de rode gebieden die voor publiek enige tijd afgesloten waren. 

Door de klimaatverandering zal extreem weer volgens klimatologen nu gemiddeld vijf keer vaker voorkomen dan in de 20e eeuw. De omstandigheden voor het ontstaan van valwinden worden door de opwarming van ons klimaat steeds gunstiger. In hoeverre is ons land voorbereid op hulpverlening op deze schaal, op de psychosociale nasleep van extreem weer voor burgers en op de enorme kosten die in frequentie toenemend noodweer met zich meebrengt voor burgers, overheden en verzekeraars? De schade in Leersum was volgens het Verbond van verzekeraars landelijk gezien de grootste stormschade van 2021. De verzekerbare schade van particulieren telde op tot bijna 8 miljoen euro. De kosten voor de gemeente, de provincie, bosbeheerders en landgoedeigenaren waren nog eens ruim 8 miljoen. Dit los van alle niet verhaalbare schade zoals die aan bomen en ander groen in tuinen, schade aan ondergrondse infrastructuur en straatmeubilair en lantarenpalen. Ook de indirecte uren die de gemeente en de provincie maakten en die voor een klein deel doorlopen tot op de dag van vandaag, zijn niet doorberekend. Na de eerste weken lag dat bedrag voor de gemeente op 3 ton, daarna is het niet meer bijgehouden. Schade-experts schatten daarom dat het schadebedrag een veelvoud was van deze bekende cijfers. De waarde van meer dan 75.000 verloren gegane bomen is niet uit te drukken in geld, al is de impact op de biodiversiteit in de directe omgeving wellicht nog van grotere waarde. Nogmaals, al deze schade werd dus veroorzaakt in één enkele minuut.

Op deze foto ziet u het uitzicht vanaf de Burg Vd Boschlaan op de Tombelaan met de Tombe van Nellesteijn (links) in de zomer 2022.

Foto: Google Maps

De woningen rechtsonder staan aan de Burg. Vd Boschlaan. Het informatiebord staat (net buiten beeld) midden onderaan.

Foto: Arie Rebergen


Route:

Steek de parkeerplaats over en ga het bospad op, dus hou de begraafplaats aan uw linkerkant. Loop door tot u aan de rechterkant de Tombe van Nellesteijn ziet. Klik op 'volgende pagina'.