Parkeerplaats Honingraat

Wat moeten we nu op een parkeerterrein, zult u zich misschien afvragen? Maar deze plek was op 18 juni tot diep in de nacht het hart van de hulpverlening. In Nederland werken alle veiligheidsregio’s met een opschalingsstructuur voor incidenten die GRIP heet: Gecoördineerde Regionale Incidentbestrijdingsprocedure. Als een incident complex is en vraagt om gestructureerde inzet en afstemming van de verschillende hulpdiensten, dan wordt er opgeschaald naar GRIP 1. Dat gebeurde hier om 17:50 uur, nog geen half uur na de valwind. Daarbij hoort de plaatsing van een CoPI (Commando PlaatsIncident). 

Foto: Robin Pulles

Foto: Robin Pulles

De Veiligheidsregio Utrecht plaatste deze ‘commandobak’ op dit parkeerterrein zodra Leersum bereikbaar was. Van hieruit stuurde de crisisorganisatie, met aan de leiding de Hoofdofficier van Dienst, de ruim 400 man aan hulpverleners aan. Deze werden in de uitvoering van hun taken ernstig gehinderd door alle platliggende bomen in het dorp. Om 18:17 uur werd GRIP 2 van kracht, wat zelden voorkomt.

Foto: Robin Pulles

Er werden 13 gaslekken gemeld die ontploffingsgevaar met zich meebrachten, en een deel van de straten in Leersum-Noord moest door de brandweer worden geëvacueerd. Ondertussen ging de zoektocht naar slachtoffers onverminderd door, zowel in het dorp als in de bossen. Het gerucht ging even dat er meerdere doden waren gevallen. De korpsen van buitenaf hadden geen kennis van de lokale situatie, en konden vanwege de vele versperringen niet varen op hun navigatiesystemen. Daarom werd Leersum in vier kwarten opgesplitst en werden er aan elk kwart manschappen van de Leersumse brandweer toegevoegd. De gebruikelijke manier van incidenten oplossen kon niet toegepast worden bij deze a-typische grote crisis aangezien er hulp nodig was op honderden plekken tegelijk. In de praktijk betekende dat om hulp zwaaiende mensen soms voorbij werden gereden. Er werd in de loop van de avond overgestapt op de tactiek van ‘swarming’. In plaats het aflopen van meldingen verkenden de eenheden de situatie in het hen toegewezen gebied zelfstandig, en handelden de bevelvoerders van de ruim veertig tankautospuiten van de brandweer deze naar eigen inzicht af. Zij moesten zelf prioriteren wat ze op hun weg aantroffen, al dan niet helpen en het gebied steeds verder in trekken. Ondertussen kwam vanwege de GRIP 2-status in het provinciehuis het Regionaal Operationeel Team (ROT) bijeen, waarvoor daar standaard een speciale ruimte is ingericht. Het ROT zorgt voor voldoende aanvoer van personeel en materieel. Die avond was er vanwege de omvang van de crisis ook meermaals contact met het ministerie van Binnenlandse Zaken.

In het donker trokken met gevaar voor eigen leven nog verkenningseenheden en boswachters het bos in om slachtoffers te zoeken. Het was echter ondoenlijk: het bos was onbegaanbaar en zelfs lokaal goed bekende mensen verdwaalden. Tegen vier uur ’s nachts waren de meeste straten weer toegankelijk en waren alle prio1 incidenten afgehandeld. En voor zover bekend de meeste prio 2 incidenten ook - de communicatiesystemen waren gedurende de crisis overbelast en niet geheel betrouwbaar. Er werd afgeschaald. De eerste melding van 19 juni kwam kort na zessen. Het hele weekend werkten hulpverleners door, ook in de bossen op zoek naar mogelijke slachtoffers. Pas laat op zondagmiddag durfde de burgemeester erop te vertrouwen dat er geen doden meer gevonden zouden worden.

De kaart van 112-meldingen bij de brandweer.

Foto: vrijwillige brandweer Leersum

Om bij slachtoffers te komen werd ambulancepersoneel met een helikopter 'gedropt' in ontoegankelijk bosgebied en gingen ze met de fiets door het dorp. 


Route:

Loop de Honingraat af richting de rotonde met de Rijksstraatweg (N225) en ga rechtsaf langs de Rijksstraatweg. Loop door tot aan de oversteekplaats met verkeerslichten en steek over naar het Kerkplein. U bent bij het eindpunt aangekomen. Klik op 'volgende pagina'. Tip: bij Janssen pannenkoekenhuis kunt u wat eten of drinken.