Landgoed Broekhuizen

U kwam net door de Broekhuizerlaan, een van de oudste en meest bijzondere beukenlanen van Nederland. Dit laatste ook vanwege de soms (drie)dubbele rijen bomen naast elkaar. De laan heeft een rijksmonumentale status, maar stond desondanks op de nominatie om gekapt te worden; de laan zou niet meer veilig zijn. Het kappen zou gebeuren in fases, te beginnen in de herfst van 2021 – na de valwind dus. Het ging in totaal om bijna duizend bomen. Acties van inwoners, de lokale Partij voor de Dieren en Urgenda hielden de kap succesvol tegen. De laan wordt nu vanaf de rotonde tot het hek van het landgoed beheerd door een stichting. Tijdens de valwind gingen er in dit deel twaalf bomen om, waarvan bekend was dat ze niet meer gezond waren.

Foto's: Cees Keur

Het stuk van Staatsbosbeheer achter het hek werd veel zwaarder getroffen. Behalve dat er beuken vielen, werd van meer dan 50 bomen de kruin zo zwaar beschadigd dat ze moesten worden verwijderd. Het resultaat is wat SBB zelf noemt een 'kathedraal' van de natuur. De staken bieden woonruimte aan dieren en zijn groeiplekken voor schimmels e.d. – goed voor de biodiversiteit dus.

Foto's: Cees Keur

Daarom laat SBB hen vooralsnog een aantal jaren zo staan, tot ze definitief vervangen worden, al worden ze i.v.m. veiligheid periodiek ingekort. Ook aan de achterzijde van het landgoed. Van Broekhuizen kwam 500 m3 brandhout en 800 m3 eiken-zaaghout voor landhekken, meubels en zware balken. Al in 2021 werden hier 5000 boompjes herplant.

Terug naar 18 juni 2021, Marinet Ritz (57) was tegen half zes die vrijdagmiddag net haar favoriete rondje aan het hardlopen op landgoed Broekhuizen, toen zij midden tussen de bomen werd overvallen door het noodweer. Het was voor haar een overweldigende ervaring, zowel letterlijk als figuurlijk. Terwijl grote takken afbraken, bomen om haar heen stonden te tollen en er een aantal grote gewoon neergesabeld werden, holde zij in paniek en waarschijnlijk in een persoonlijk record naar een weiland. Elke fractie van een seconde moest zij weer een andere beslissing nemen, aangezien telkens nieuwe situaties op bleven duiken die haar continu in gevaar brachten. Alhoewel ze haar verhaal tot in details kon vertellen, is een klein deel van de route die zij liep uit haar geheugen gewist, zo intens was haar beleving. Na een terugtocht vol obstakels bereikte zij uiteindelijk het hek van het landgoed weer. ‘Ik moest steeds over volledige bomen klimmen. Dat is lang niet zo makkelijk als je denkt. Een liggende boom met zijn hele kroon op de grond is echt hoog!’. Bij het hek trof zij een man en een vrouw met wie ze sprak over wat er gebeurd was, totdat de man dacht iets te horen. Op de parkeerplaats vonden ze pas bij de tweede poging onder twee grote omgevallen bomen een auto met daarin een vrouw en een hond. ‘Zij maakte zich hevige zorgen over een meisje dat ze net nog het landgoed op had zien gaan. Toen ze met een groen hemdje en een korte broek míj beschreef waren we allemaal enorm opgelucht. De vrouw zat ondertussen met haar hond in de in elkaar gedrukte auto. Zij was in shock en kon er op geen enkele manier uit komen. We belden 112 maar de meldkamer maakte direct duidelijk dat de brandweer niet in de buurt kon komen, omdat alle toegangswegen versperd waren. Ze gaven wel advies hoe verder te handelen: ‘Ze zeiden dat het nog anderhalf uur kon duren, en dat we de vrouw aan de praat moesten houden totdat er hulp kon komen.’ Uiteindelijk liep ook dit verhaal weer voor iedereen goed af.

Waar speelde dit landgoed een hoofdrol? Lees het hier:

 

Op het landgoed Broekhuizen stond een oude rode beuk die door de valwind omgewaaid is. Een woodcarver heeft van deze beuk een 'chesterfieldbank' gezaagd. Als u het landgoed oploopt ziet u de bank na ong. 500 meter staan. Bij de ingang van het landgoed kunt u (gratis) drinkwater tappen.

Foto's van de ingang van landgoed Broekhuizen op 21 juni 2021.

Foto's: Jos Rams en Edith Hazelzet

Broekhuizerlaan met zicht op het landgoed anno 2017.

Foto: Google Maps

Broekhuizerlaan in 2022. 

Foto: Google Maps

Hieronder de rode beuk: van statige boom tot een 'chesterfieldbank'. Gemaakt door een woodcarver in opdracht van Staatsbosbeheer.

Foto: Erwin Terpstra

Foto: Cees Keur

Foto: Cees Keur

Foto: Edith Hazelzet

Tip: U kunt hier Parc Broekhuizen in het kasteel bezoeken: genieten van een uniek Michelinster menu in restaurant Voltaire of heerlijk en toegankelijk eten in Bistro LOF. Klik op het logo voor meer informatie.

Onderweg naar het kasteel komt u de 'chesterfieldbank' tegen.


Route:

Loop weer het landgoed af en ga daar rechtsaf (in oostelijke richting). Of gezien vanaf de Broekhuizerlaan is het dus linksaf, de Middelweg op (het landgoed is dus aan de rechterkant). Loop door tot aan huisnummer 85. Klik op 'volgende pagina'.

Maak jouw eigen website met JouwWeb