De Binder

Het Leersumse Sport- en Cultuur Centrum werd kort na de valwind door de gemeente gevraagd of zij als opvangplek voor getroffenen wilden fungeren. En of ze überhaupt open waren in verband met corona, en genoeg medewerkers hadden? De Binder had weinig schade aan het gebouw maar door twee erg hoge deuren waren wind, regen en troep ver het pand ingeblazen. Een snelle schoonmaakactie van het pand en provisorische reparatie van de deuren volgden, waarna Bevolkingszorg plus crisiscoördinatoren van Stichting Salvage er arriveerden. Die laatste verlenen tot de eerstvolgende werkdag na een ramp praktische hulp aan getroffen. Dat varieert van het spannen van zeilen over daken, het dichttimmeren van ramen, het droog zuigen van een woning tot het opslaan van inboedels. Ook geven zij advies over verzekeringstechnische zaken en contra-expertise. Al snel druppelden zo’n 25 inwoners binnen die hun huis niet in konden of mochten. Halverwege de avond vorderde het Rode Kruis sporthal, om daar 150 veldbedden neer te zetten, zodat inwoners er konden overnachten. De lokale Albert Heijn bracht direct proviand en drinken voor de avond en het ontbijt voor 150 man. Dit bleek gelukkig niet nodig: iedereen vond zelf onderdak.

In het weekend dat volgde konden inwoners in De Binder terecht met vragen aan de gemeente, of aan verzekeraars via Salvage en partijen als de woningbouwvereniging en KPN. De emoties zaten hoog bij de mensen die langskwamen, sommigen waren zelfs gehavend. Elke coronaregel werd dan ook genegeerd. Gedurende 2,5 week stond de gemeente hier getroffenen te woord in hun zoektocht op vragen als: ‘Wiens verzekering moet het oplossen als de boom van de buren op mijn huis valt? Hoe krijg ik die bomen uit mijn achtertuin?’ Er waren ook veel storingen qua elektriciteit en andere infrastructuur, stoepen en bermen lagen open. Het was gevaarlijk in het dorp, ook door alle grote voertuigen die bomen versnipperden, hout afvoerden etc.

De grote zelfredzaamheid van de Leersumers werd geprezen door de gemeente en de hulpverleners. Er waren vele hartverwarmende initiatieven om gedupeerden een hart onder riem te steken. Zo deelde de Dorpssoep vanuit een bakfiets soep uit, een gebaar dat enorm gewaardeerd werd. Vanuit De Binder vond in het tweede weekend na de valwind een grote hulpactie plaats. Na het verzamelen van adressen van getroffenen die hulp nodig hadden, trokken teams van dorpsgenoten met motor- en handzagen, kruiwagens, harken etc. Leersum in om op tientallen plekken te helpen. Ook werd er razendsnel een stichting opgericht - Bomen voor Leersum e.o. - met als doel om zo snel mogelijk twintig grotere bomen terug te planten op beeldbepalende plekken in het dorp. En dat is gelukt. Ook hier in het park rond De Binder waar elf grote bomen sneuvelden en andere beschadigd raakten. In het park werd in mei 2023 een natuurspeelplaats aangelegd van valwindhout, een van drie nieuwe speelplekken voor kinderen.

O.a. scouting Zuylenstein hielp mee bij de hulpactie.

Foto: Paul Mertens

Op de parkeerplaats bij De Binder was één van de tijdelijke opslagplaatsen voor het versnipperde hout. Deze houtsnippers werden later afgevoerd naar o.a. biomassacentrales. 

Bosbouwers zorgden dat in een paar dagen tijd de boomstronken, stammen en takken versnipperd werden. Vanwege de grote hoeveelheid werden de houtsnippers tijdelijk opgeslagen, o.a. op de parkeerplaats bij De Binder.

Foto: Jos Rams

 

Op deze beelden van de bewakingscamera van De Binder ziet u de impact van de valwind:

Tip: In de hal van de Binder kunt u de wisseltentoonstelling van de Tijdlijn van Leersum gratis bezoeken.


Route:

Loop naar de parkeerplaats links naast het gebouw en loop naar het eind van deze parkeerplaats. Steek via het voetpad door naar het Bovenpad en loop deze in oostelijke richting (hou het park aan de rechterkant). Blijf rechtdoor lopen over de Dr. W. Dreeslaan en ga linksaf de Torenzichtlaan op. Klik op 'volgende pagina'.

Maak jouw eigen website met JouwWeb